מדברים פילנתרופיה – בנימה אישית עם ד"ר אלכס ראט

ד"ר אלכס אפרים ראט, מייסד ותומך "התוכנית הבינלאומית לתואר שני במדעי הצמח בדגש אבטחת מזון", מספר לנו קצת על עצמו ועל מהי פילנתרופיה עבורו

25 אפריל 2022
מדברים פילנתרופיה – בנימה אישית עם ד"ר אלכס ראט

ד"ר אלכס אפרים ראט, מייסד ותומך "התוכנית הבינלאומית לתואר שני במדעי הצמח בדגש אבטחת מזון" באוניברסיטת תל אביב, לזכרה של אשתו המנוחה מרי קטלין פרידמן ראט. התוכנית שמה לה למטרה להעמיק את הידע אודות השפעות האדם ושינויי האקלים על עולם הצומח, לצד קידום שיטות חקלאיות בנות קיימא, ופיתוח מקורות מזון חדשים כדי להבטיח ביטחון תזונתי גלובלי ולפעול למיגור הרעב בעולם.

ד"ר ראט נולד במזרח אירופה בשנת 1929, עלה בגיל 14 לישראל. עם קום המדינה התגייס לצבא והחל את דרכו בחיל האוויר כטכנאי בבסיס תל נוף ושירת בחייל 8 שנים נוספות.

בעל תואר ראשון בהנדסת ייצור – הנדסה מכנית מ- Enfield College of Technology בצפון לונדון, בעל תואר שני ושלישי מ- Loughborough University of Technology במרכז אנגליה – אוניברסיטה ללימודי טכנולוגיה עם חיבור לתעשייה.

התגורר ועבד בשנות ה- 70 בלונדון, הקים בשנות ה- 80 מפעל לייצור לוחות לחקלאות בליברפול, פיתח פטנט ומכר את החברה.

9 דברים שלא ידעתם על אלכס ראט:

1. איזה ספר השאיר עליך חותם?
הביוגרפיה של המדען רוברט אופנהיימר.

2. מה אתה הכי אוהב לעשות בזמנך הפנוי?
עבודה בגינה, גידול שתילים, קריאה.

3. מה מרגש אותך?
גן יוצא דופן.

4. איך התחילה האהבה שלך לאגרונומיה?
גדלתי בבוקווינה (אזור שמחציתו הדרומית ברומניה ומחציתו הצפונית באוקראינה). בגיל 11 הוגלינו למחנה ריכוז באוקראינה, שם הייתי עם המשפחה במשך 3 שנים. בגיל 11 קיבלתי את השיעור הראשון שלי באגרונומיה - כדי לקבל תפוחי אדמה הייתי צריך לחפור עבור איכר אוקראיני. בגיל 14 הצטרפתי לתנועת הנוער השומר הצעיר. החלטנו לעלות ארצה לבנות את הארץ, קבוצת נערים ונערות ומדריך השומר הצעיר. עלינו על אוניית "כנסת ישראל" והפלגנו דרך הונגריה ויוגוסלביה. האנגלים תפסו אותנו והעבירו אותנו לקפריסין. אחרי שנה חזרנו לעתלית והגענו לעין המפרץ במסגרת גדנ"ע. חצי יום למדנו וחצי יום עבדנו בבריכות דגים ובאיסוף תבואה. שם למעשה הגיע השיעור השני באגרונומיה, טבע ונוי.

5. מוטו לחיים?
אל תחמיצו את המחר.

6. ערך מרכזי עליו התחנכת?
עבודת כפיים, אותה למדתי בתור נער בשומר הצעיר - אם אין לחם אין תורה.

7. במשפט אחד - מהי פילנתרופיה עבורך?
מיחזור ואהבת הצמח – תחום שמאד קרוב לליבי וחשוב לי לקדם.

8. את מי הכי היית רוצה לפגוש?
אותנו, כפי שהיינו אני וקטי אשתי. קטי עסקה באופנה והחלה לעסוק בגינה קהילתית. אהבנו לטייל ולסייר בגנים עתיקים ולהגיע למקומות עם צמחים נהדרים.

9. מה הדבר הכי חשוב שלמדת בחיים?
למדתי כל חיי... כל מה שלמדתי בחיים לאו דווקא מבית ספר אלא מהספר. גם כשהייתי במחנה הריכוז למדתי ספרות גרמנית, פיוט ואנגלית.