ללא האקדמיה והמחקר האנושות הייתה הרחק מאחור

ראיון עם נציגי אגודת ידידי האוניברסיטה

תורמי הקמפיין גבי דוד, רמי שלמור. צ'יריצ' קסביאן, לילי פייזר ודורון הלפרן

אגודת ידידי האוניברסיטה מכריזה על קמפיין גיוס מלגות לדוקטורנטים ומחקר לשנת 2017.

למה דווקא דוקטורנטים? נפגשנו לשיחה פתוחה ולבבית עם נציגי התורמים. במקום שבו הכל קורה – האוניברסיטה – שיתפו אותנו התורמים וסיפרו על ילדותם, על מחקר שלדעתם שינה את האנושות ובעיקר על הסיבות שגורמות להם לתרום דווקא לדוקטורנטים. רמז –  זה מגיע גם מהראש וגם מהלב.

 

מכל רקע שתחשבו עליו

כל התורמים אתם נפגשנו החליטו לסייע באמצעות מלגות מחייה או אחרות, ולכולם רצון לקדם את האנושות בעזרת האנשים המתאימים – הדוקטורנטים. לכולם רקע של עשייה ציבורית וחלקם דור שני או שלישי לפעילות חברתית, סיוע לאוכלוסיות נזקקות או הרתמות לקידום החברה בכל דרך אחרת. מעבר לכך, אין בניהם הרבה מן המשותף. חלקם אנשי עסקים, אחת שחקנית, חלקם צברים ואחרים נולדו בחו"ל או התגוררו שם שנים רבות. יש מי שהגיע ממשפחה ממבוססת ויש מי שחצב את דרכו בסלע והגיע למעמדו האיתן בעשר אצבעות.

 

אז למה לתרום לדוקטורנטים?

כאשר נשאלו מדוע לתרום דווקא למחקר הסביר מאיר כהן, יו"ר מפעלי כ.צ.ט., שהוא אינו משקיע במחקר אלא בהון האנושי שמקדם אותו. נוריאל (צ'יריץ') קסביאן, בעל השליטה בחברת 'סלקט ביומד', משוכנע שלעולם העסקי אין זכות קיום ללא המחקר ולהפך, ושזו זכות גדולה לעולם העסקי להכיר בעולם המחקר ולסייע לו. לילי פייזר - הנשואה לפרופסור לגניקולוגיה, דור 4 לרופאים - מדגישה דווקא ציונות. "הראש היהודי עושה לנו פטנטים", היא אומרת, "זה היה נכון לאורך ההיסטוריה וגם היום. חשוב שנקדם את החוקרים בארץ ונמשיך למכור לעולם רעיונות ומחקרים, ופחות את הצרות והבעיות שלנו".

 

את גבי דוד אולי ראיתם בתיאטרון. כשחקנית וותיקה בהצגה גבירתי הנאווה היא מאמינה שכמו שחקן, גם דוקטורנט צריך תשוקה והרבה חריצות, ומאמינה שההשקעה במחקר תוביל ל 'הרבה יותר מהכל' -  יותר בריאות, יותר נאורות, יותר השכלה, עושר של ידע, רב גוניות, ועוד. את חלקה בקידום האנושות היא רואה בפשטות כתמיכה והכרה ביכולת של הדוקטורנטים. 

 

זה ב- DNA  שלהם.

בקמפיין גיוס המלגות לשנה זו ניסינו להתחקות אחר ה- DNA  של החוקרים והתורמים ולברר האם,  כמו שחשבנו, יש בניהם משהו משותף. בהמשך לשיחה עם צ'יריץ', אשר טען כי המטרה שאדם צריך להציב לעצמו היא הצלחה, שאלנו את החוקרים והתורמים גם יחד מהו המרכיב שמגדיר אותם וגורם להם לחתור קדימה. בין התכונות שעלו היו סקרנות, הרפתקנות, מנהיגות, אכפתיות, אהבה ונתינה, המשכיות וגמישות. אלו הם ללא ספק הערכים שבבסיס ה-  DNA של מצליחנים.

 

הדוקטורנטים כמנהיגים.

את עצמם לא רואים התורמים כגיבורים. אבל הם בהחלט הגיבורים של כל אחד ואחד מהדוקטורנטים הזקוקים למלגת המחייה כדי לעבור את הדרך המתעתעת של הדוקטורט ובוודאי כדי לסיימו. בראייה הרחבה יותר הם הגיבורים של כולנו, הם מקדמים את המדע והאנושות, אבל כששואלים אותם היכן הפוקוס, הם מפנים את הזרקורים לדוקטורנטים עצמם. בעיני רמי שלמור, ממייסדי משרד הפרסום 'שלמור, אבנון, עמיחי' החוקרים הצעירים הללו הם סוג של מנהיגים. "ללא ספק" כך הוא אומר, "גם אם הוא אינו מרגיש כך, כל חוקר הוא מנהיג. כי גם חוקר טוב ללא מנהיגות לא יכול להצליח. הוא חייב להנהיג את תהליך המחקר,  ואת פריצת הדרך שבסופו.

 

ללא האקדמיה והמחקר האנושות הייתה הרחק מאחור, סיכם צ'יריץ'. הוא ללא ספק ידע מה הוא אומר.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>