מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב הינו ראשון מסוגו בארץ ובמזה"ת משום שהוא מאכלס בתוכו אוצרות טבע נדירים המתעדים את המגוון הביולוגי של ישראל והמזרח התיכון במאות השנים האחרונות

צלם: איתי בנית, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
צלם: איתי בנית, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

העוברים ושבים ברחוב קלאוזנר ליד אוניברסיטת תל אביב לא יכולים להתעלם מהבניין המסקרן של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, שעיצובו הייחודי מזכיר קצת את תיבת נוח. הבניין הוא פרי תכנון מלאכת מחשבת ומשמש משכן לאוספי הטבע הלאומיים, וכולל חללי תצוגה מרשימים לצד מעבדות מחקר לשימושם של מדעני המוזיאון.

 

צלם: איתי בנית, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

 

תיבת אוצרות או תיבת נוח?

 

בניין המוזיאון תוכנן ע"י משרד האדריכלים "קימל אשכולות". הבניין, בן החמש קומות, משתרע על פני 9,620 מ"ר כשחללי התצוגה מתפרשים על פני כ-1,700 מ"ר, ובהם מוצגים לקהל הרחב אלפי פריטים מאוספי הטבע הלאומיים בתערוכות נושא, בתצוגות ובתערוכה מתחלפת.

 

אחד האתגרים שציפו ל"קימל אשכולות" היה תכנון מבנה לאחסון אוספי המחקר, שהיה צריך לענות על הדרישות של תנאי אקלים מבוקרים, כלומר, מבנה ללא חלונות, ממוזג 24 שעות ביממה – מעין "קופסה שחורה" המבודדת מן החוץ, ללא אור יום וללא מגע של ממש.
​בניגוד לצפוי, צוות המשרד החליט דווקא להדגיש את מקומם של האוספים האלה; לא להסתיר אותם אלא להפך – לחשוף את דבר קיומם כלפי העיר, כלפי הרחוב והאוניברסיטה.

 

כך עלה הרעיון להתייחס לאוספים כאל תיבת אוצר ייחודית ולהנכיח אותם בחזית המוזיאון באמצעות קופסה המוגבהת מהרחוב. מתחת לתיבה נוצר חלל התכנסות המשמש גם מבואה ושער כניסה לגן הבוטני, הממוקם מאחורי המוזיאון. כך מתאפשר חיבור טבעי בין המוזיאון לגן, שמעצים את מבנה המוזיאון ומחבר אותו לטבע. רק לאחר הקמת המבנה נוספו לו פרשנויות חדשות, ובראשן – תיבת נוח, המשמשת אכסניה לאוצרות הטבע למען הדורות הבאים.

 

צלם: איתי בנית, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

 

בשליחות הטבע

 

שליחותו של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב היא לעורר השראה לרכישת ידע, להבנה ולחיזוק החיבור שלנו לטבע ולמקומנו בתוכו – למען הדורות הבאים. המוזיאון חושף ידע מדעי (של המחקר המתקיים בו) ונקודות מבט ייחודיות באופן חווייתי, רב-חושי ומהנה, דרך יצירת קִרבה ייחודית ואינטראקציה עם הטבע כפי שלא ניתן לחוות במקום אחר. 


בתערוכות המוזיאון תוכלו לראות אלפי פריטים שנאספו לאורך השנים בתצוגות ובמיצגים נדירים, המספרים את סיפורו של עולם הטבע סביבנו. אחד מהמוצגים הנדירים ויקרי הערך המוצגים בתערוכה "אוצר האוספים" של האב שמיץ, אשר התמחה בחי ובצומח של המינים המקומיים, ואסף והגדיר מינים חדשים ונדירים. שמיץ היה ידוע בהתמחות בעופות, אך התעניין מאוד גם בחרקים, ברכיכות ימיות ויבשתיות, בדגים, באלמוגים, בעשבי ים ובאצות.רשומותיו והפריטים שאסף הם התיעוד האחרון לקיומם של כמה מהמינים בארץ ישראל.
 

האוסף המיוחד כולל כמה מהמוצגים הנדירים ויקרי הערך של המוזיאון: הנמר האחרון שניצוד בהרי ירושלים, תנין יאור שהיה אחד התנינים האחרונים שחיו בנחל התנינים, הברדלס האחרון שניצוד בסביבות ים המלח וחתולי בר טהורי גזע- שאינם נראים עוד בטבע בישראל.

לצִדם מוצגים פריטים מרהיבים מארצות רחוקות, דוגמת ציפור גן עדן ואפודי הזהב.

 

צלם: איתי בנית, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

 

חשיבות התרומה

 

הקמת המוזיאון התאפשרה הודות לתמיכתם הנדיבה וארוכת השנים של ג'ודי ומייקל שטיינהרדט, אנשי חזון ופילנתרופיה, מיטיבים ומייסדים של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט מתוך מחויבותם הכנה לעולם הטבע, לעם היהודי ולמדינת ישראל.

בנוסף, המוזיאון פועל בסיוע של המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, משרד התיירות, משרד המדע והטכנולוגיה, משרד ירושלים ומורשת, קק"ל, רשות הטבע והגנים, קרן רוטשילד, קרן דן דוד, קרן תד אריסון, היינריך מנדלסון (ממייסדי אוניברסיטת תל אביב, מייסד המוזיאון הזואולוגי ומאבות שמירת הטבע של ישראל) ועוד רבים אחרים, ששותפים לעשייה ולפיתוח המוזיאון.

 

צלם: איתי בנית, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

 

בואו גם אתם לתרום למוזיאון ולהיות חלק בשימור ההסטוריה של החי>

לתרומה למוזיאון דרך אגודת הידידים 03-6406380


למעבר לאתר המוזיאון >>

 

​​

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>